Is het vis of vies? (голландская версия)

keep-calm-and-learn-dutchHet leren van de Nederlandse taal vergt dezelfde inspanning als het in je eentje bouwen van een wolkenkrabber. Elke dag moet je stenen sjouwen, cement mixen, metselen en de voegen afwerken. Je ziet het bouwwerk groeien maar het gaat heel langzaam. Naar een paar maanden bouwen was ik wanhopig. Ik had het gevoel dat ik eerst wat borrels moest drinken om daarna foutloos het woord Scheveningen te kunnen uitspreken. Maar wat denk je van “gegiechel”? 

Neem nu het woord “ vis“. Ik spreek dat uit als “ vies“. Geeft moeilijkheden in een restaurant of bij het koken. Ook struikel ik vaak over woorden als  eitje – uitje.  Dagelijkse pret in mijn lunchtent: een broodje eiersalade wordt voor mij snel een broodje uiersalade.  Ook de naam van mijn eigen dochter levert problemen op!  Zij heet Corinne maar ik noem haar hardnekkig Corien

Accountantadministratieconsulent,  voorbereidingswerkzaamheden, persoonlijkheidstoestanden… are  you f…ing kidding me?

Maar hoe dan ook na lang ploeteren is het bouwwerk verder en kijk je met veel plezier naar het resultaat. Het staat niet helemaal in het lood, het dak lekt en de ramen ben jij vergeten. Maar het is wel jouw gebouw!  Niet accentloos maar je praat, niet zonder fouten maar je schrijft.

In eens begrijp je dat er drie  woorden zijn die de Nederlandse samenleving beheersen. Drie onvermijdelijke woorden op weg naar het Nederlandse hart.

Het woord lekker staat natuurlijk op de derde plaats. Letterlijk betekent dat “smakelijk” maar nederlanders gebruiken het woord overal voor. Bijvoorbeeld om emoties te versterken. Lekker weer, lekker op vakantie, lekker wijf (!). Of lekker gek (mijn favoriet). Als ik  bijv. een groene jurk met heel veel pailletten koop en daar een rode hoed bij draag dan is dat lekker gek op een fout feestje maar niet op kantoor.

De basis voor  Nederlands is gelegd. Nu een stapje hoger. Er is een woord dat de grondslag vormt voor alle relaties (zakelijk of privé) en alle soorten van samenwerking.  “Liefde”?  “Geld”? “Respect?” Nee, nee, nee. Het woord is afspraak! Afspraken maak jij elke dag. Jouw professionaliteit wordt vaak gemeten door het aantal afspraken die je hebt. Afspraak is afspraak. Als je afspraken niet nakomt wordt je een paria, veracht door de Nederlandse maatschappij. Dus nooit rommelen met afspraken! Als je geloofwaardig wil overkomen dan moet je afspraken minstens drie maanden van te voren vastleggen. In Rusland is de beste afspraak: “we zien nog wel even…” . Trouwens als je met Russen afspraken maakt verder dan twee dagen dan is de samenkomst van partijen kansloos . Je word gewoon niet serious genomen (“die meid is echt lekker gek, he”).

En nu… De koningin van de Nederlandse taal is natuurlijk gezellig. Zo Nederlands dat het niet te vertalen valt. In dit woord zit de hele Nederlandse volksaard besloten.  Gezellig is ook een zelfstandig naamwoord. Als ik mijn vriendin Manon een kopje koffie aanbied, dan zegt ze “gezellig!”. Ze toont een brede glimlach en ik kom meteen op het idee om een artikel te schrijven over die prachtige, Nederlandse witte gebitten (nooit gedaan… jaloezie!).

Kunnen  wij  misschien dus een afspraak maken in 2018 om eens gezellig, lekker bij te kletsen?

16f1c454f5bfdf0aaec8bf76558f2a5a

Мне интересно ваше мнение, поделитесь им!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.